Äppel- och marängkaka
Ingridienser:
- 150g smör
- 2-3 äpplen
- 2 äggulor
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 2 ½ dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
Maräng:
- 2 äggvitor
- ½ dl mandelspån
- 1 dl socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diam. Smält smöret och låt det svalna. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.
Häll smeten i formen. Fördela äppelklyftorna över smeten och pudra över kanel. Vispa vitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret och vispa lite till.
Bred marängsmeten över äpplena. Strö över mandeln.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Om kakan blir för mörk, sätt in en plåt i övre delen av ugnen.