Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok

Nötbitar med äpple

Mördeg:

  • 200g smör
  • 21 ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200g nörkärnor
  • 100g smör
  • 1 ½ dl socker
  • 2-3 syrliga äpplen
  • 3 ägg
  • Finrivet skal från ½ citron
  • ½ dl vetemjöl

Garnering

  • Florsocker

Gör så här:

Hacka samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna, vila kallt i ca 30 min.25x35cm
Sätt ugnen på 200°. Finhacka nötterna gärna i en mixer. Lägg nöthacket, mat-fettet och sockret i en kastrull. Sjud och låt sen kallna.
Grovriv äpplena och blanda ner i smeten tillsammans med äggen, citronskalet och vetemjölet. Rör smeten slät och fyllningen på den kalla mördegsbottnen.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt kallna i formen, pudra över lite florsocker och skär upp i bitar.

Se fler recept

En familjetradition på Bjärehalvön sedan 1936