Nötbitar med äpple
Mördeg:
- 200g smör
- 21 ½ dl socker
- 1 ägg
- 5 dl vetemjöl
Fyllning:
- 200g nörkärnor
- 100g smör
- 1 ½ dl socker
- 2-3 syrliga äpplen
- 3 ägg
- Finrivet skal från ½ citron
- ½ dl vetemjöl
Garnering
- Florsocker
Gör så här:
Hacka samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna, vila kallt i ca 30 min.25x35cm
Sätt ugnen på 200°. Finhacka nötterna gärna i en mixer. Lägg nöthacket, mat-fettet och sockret i en kastrull. Sjud och låt sen kallna.
Grovriv äpplena och blanda ner i smeten tillsammans med äggen, citronskalet och vetemjölet. Rör smeten slät och fyllningen på den kalla mördegsbottnen.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt kallna i formen, pudra över lite florsocker och skär upp i bitar.