Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används.   Ok

Om Kattvik

Kattviks Fruktodling startade 1936 av CP Johansson. Odlingen har sedan drivits vidare genom generationer fram till Per Henrysson som äger odlingen idag. Odlingen består till största del av äpple men vi har även päron.

Historien om Kattvik

Carl Paulin Johansson föddes 1886 i Båstad och utvandrade, som så många andra, som ung till Amerika. Efter ett par år blev hemlängtan för stor och 1922 återvända han hem till Båstad. Han började som småodlare och 1935 köpte han hus och mark i Troentorp, som är en liten by ca 7 km utanför Båstad. 1936 planterade han de första äppleträden i odlingen. Det var sorterna Ingrid Marie, Cox Pomona och Cox Orange som planteras och helt ovetandes var nu grunden till vad som idag heter Kattviks Fruktodling lagd.

Carl Paulins son Henry Johansson delade sin fars intresse för odlingen och jordbruket och hjälpte till på gården från unga år. När Carl Paulin gick bort 1956 blev Henry ensam ägare till gården. Henry beslutade sig då för att enbart satsa på frukt och 1960 planterade han fruktträd på all åkermark. På så sätt fördubblade Henry kapaciteten.

Henrys son Jan Henrysson övertog odlingen när Henry gick i pension 1976. 1980 fördubblade Jan odlingsarealen och odlingen övergick då från småskalighet upp till att kunna leverera till grossisterna i Helsingborg. Processen till att bli en av de största aktörerna i Sverige hade då påbörjats.

Kattvik idag

2010 övertog Jans son Per Henrysson odlingen och det är nu hans tur att föra traditionen vidare. 2012 köpte Per Rosenhults Fruktodling strax utanför Förslöv och i och med detta fördubblade han odlingsarealen. 2015 byggde Per ny lageranläggning med möjlighet för ULO-lagring och ny tillhörande packeridel. ULO står för (ultra low oxygen) vilket innebär att när lagret fyllts så sänks syrehalten från 20-21 procent ner till 1,5-2 procent. Då avstannar mognaden i äpplet och när sedan lagret öppnas igen ser och smakar äpplet som det gjorde när det plockades.

2018 köper Per Henrysson Bjärebygdens Musteri AB som producerar äppelmust under namnet Englamust. Bjärebygdens Musteri har sedan dem startade använt sig av våra andrasorterade äpple så det kändes som en naturlig del att nu själva driva det företaget vidare och att det blir en del utav Kattviks Fruktodling. Läs gärna mer under Äppelmust för mer information.

Idag består odlingen utav ca 56 hektar mark, varav en egen odling samt tre arrenderande odlingar. All frukt packas och sorteras i vårt egna packeri i Troentorp och skickas vidare till grossister i Helsingborg.

Sorterna Ingrid Marie och Cox Orange som Pers gammelfarfar en gång valde att plantera odlas fortfarande av Kattviks Fruktodling. Utöver dessa två odlas ett tjugotal fler äpple och päronsorter. Aroma och Piruette är två utav de största äpplesorterna utöver Ingrid Marie och Cox Orange som Kattviks Fruktodling odlar. Läs gärna mer under Äppelguide om ni är nyfikna på vad Kattviks Fruktodling att erbjuda.

Vår tradition går som ni kan läsa långt tillbaka och vi hoppas att vi som företag ska kunna fortsätta att producera och utvecklas vidare på den svenska marknaden och vår vision är att leverera Sveriges godaste äpple under så lång tid som möjligt.

En familjetradition på Bjärehalvön sedan 1936